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  • 2016.01.29 Friday
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DINAN & DUGUESCLIN

’時間がない’という言いわけでこの記事をずっと半分書きのままになってました。
でも今日はこのブログの最終日なのでちゃんと書かなきゃ!

急げ!!!!

Dinanはブルターニュ地方にあります。
     
                       Old timbered houses in Dinan, Bretagne.

Dinanは景色もそうですが、この方で有名なんです。
    
(from wiki)
Bertrand du Guesclin (c. 1320 – 13 July 1380), known as the Eagle of Brittany or the Black Dog of Brocéliande, was a Breton knight and French military commander during the Hundred Years' War. He was Constable of France from 1370 to his death. Well known for his Fabian strategy, he took part in six pitched battles and won the four in which he held command.


ベルトラン・デュ・ゲクラン(Bertrand du Guesclin, 1320年 - 1380年7月13日)は、中世フランスの軍人。百年戦争初期に大活躍してフランスの劣勢を挽回した。
奇襲や夜襲など少ない兵力を有効に活用するゲリラ的戦術を得意とした。大会戦を避け、焦土作戦を取ったことでも有名[1]。容貌は魁偉で、「鎧を着た豚」と綽名された。また、「ブロセリアンドの黒いブルドッグ」の綽名も持つ。


        
                             Basilique Saint Sauveur, Dinan

      

      
          Duguesclin's heart is kept at the basilica of Saint-Sauveur at Dinan

(wikiから)1380年7月13日、ゲクランは南フランス・ラングドック地方のシャトーヌフ・ド・ランドンを包囲中に赤痢によって病没した。シャルル5世は、王家の墓所パリのサン=ドニ大聖堂にゲクランを埋葬するように命じた。2ヶ月後にはシャルル5世も死亡したが、今もゲクランの石棺はシャルル5世の足元に置かれている。
だけどベルトラン・デュ・ゲクランの心臓が彼の生まれた町、Dinanのここに。。

      
               教会の裏側

         
                   
     
                                      Beautiful view of Dinan!

     
            上から見るとめちゃ怖いよ

mny

CHATEAU DE VILLANDRY

ヴィランドリー城 は ルネサンス様式の美しい城で、典型的なロワールの古城の一つです。

The Chateau de Villandry is a castle-palace located in Villandry, in the departement of Indre-et-Loire, France.
The lands where an ancient fortress once stood were known as Colombier until the 17th century. Acquired in the early 16th century by Jean Le Breton, France's Controller-General for War under King Francois I, a new chateau was constructed around the original 14th-century keep where King Philip II of France once met Richard I of England to discuss peace. It is also known for its beautiful gardens.

    
           お城の中には入れないけど。。

      
              お庭が見どころです
     
                   Villandry is reputed for its beautiful garden!

    

    

    

    
          食べれるお野菜も多かったです!

     
                                 Yummy looking pumpkins!

    

Lunch! We had light lunch at the village of Villandry. All ingredients were fresh & good!
    
                                     Gratinated oyster

    
        Simple but good! Baked potato with ham, cheese and sour cream.

IMPORTANT NOTICE:
As I have already used up 1001.83 megabytes on this mny blog, I will have to move to a new blog from 2014 (no more space!). The new blog address will be anounced at the end of the year. Please stay tuned!


大事なお知らせ:2014年から違うブログに移動します。このブログはほとんどいっぱいで写真が載せられないためです。詳しいことについてはまた連絡します。
readersのみなさん、付いてきて下さいね

mny

MUSEE BOURDELLE (2)

Let's get inside the atelier!
ブールデルさんのアトリエに入ってみよう

     
A good atelier must have a mezzanine so the artist could look at his work from upstairs. And a big & illuminated window.

明るい部屋で2階から作品を見下ろせることがいいアトリエの条件だそうです。大きな窓もね!
      
     いろいろなモデルを見ながら自分の作品を考える。。いいね

     
               超格好いい馬さん

     
                                 Bronze & plaster casting atelier
 作り方の説明があったけど。。難しくてみなさんに説明できません。。

     
           うーん。。危ない座り方。。

ベートーヴェンだ
     
In 1888 he did his first sculptures of Beethoven, producing authoritative work with an emphasis on order, the spirit of geometry, construction and invention. He became one of the pioneers of 20th century monumental sculpture. Auguste Rodin became a great admirer of his work, and by September 1893 Antoine Bourdelle joined Rodin as his assistant where he soon became a popular teacher, both there and at his own studio where many future prominent artists attended his classes, so that his influence on sculpture was considerable.

     

     

     

          

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             写真撮りすぎ。。

        

     

     

       

     
          ここの美術館結構好きかも!楽しい♪

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   娘さんのおかげでこのアトリエが美術館になったらしい。いい娘さんだね!

     
      ここにもThe Great Warrior of Montaubanがあります。

     
             Hercules the Archer
      
     

    
       きれいな彫刻だけど、このテーマはいやだなぁ。。Dying Centaur..

    
                                               La Defense

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Musee Bourdelle
18 Rue Antoine Bourdelle, 75015 Paris

無料で―す

mny

MUSEE BOURDELLE (1)

ルーブル美術学校と彫刻家アントワーヌ・ブールデルの美術館に行ってきました

The museum preserves the studio of sculptor Antoine Bourdelle (1861–1929), and provides an example of Parisian ateliers from the late 19th and early 20th centuries. It was Bourdelle's active studio from 1885-1929.


きれいな彫刻の写真を楽しんでくださいね
     

     
  ここはブールデルさんんのアトリエでした。右隣には住んでた家があります

     
          The Great Warrior of Montauban

世界のいろいろなところで見られるのですが、このようなブロンズの彫刻はいくつでも作れるからです。便利だね!

     
               お庭もきれい

     

     
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                                                   La France
       フランスという名前の彫刻。。国をイメージにしてるのかな?

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                               The Virgin of Alsace & Dying Centaur

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          The Virgin of Alsaceはここにもある

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                       Monument to General Carlos M. de Alvear

    
パリのモンパルナス近辺にあるこの美術館はあまり知られてないけどとても広くてきれいです。しかも入場無料!夏はいいかもね!

mny

THE MOST ELEGANT COOKING CLASS (December 2013)

I always love this cooking class!
It's almost Christmas! I can't wait to see what we are going to cook (well, eat..) today!

朝から日本語変換ができなくて困っていました。。やっと使えるようになりましたよ♪
大好きなクッキングクラスです!クリスマステーマのテーブルセッティング、素敵!
    
                                    Christmas is in the air!

    

We started by a glass of Champagne Rose & aperitifs.
    
     A figue stuffed with foie gras in sweet sauterne wine..so luxurious!
アペリティブにフォアグラ詰めの干しイチジク。。しかも甘いSauterne wineに入ってて。。すごい贅沢!

1. Saint Jacques gratines a la Florentine

帆立のフローレンス風グラタン
    
     Slightly pan fried Saint Jacques with spinach and onions at the bottom.
      下にバターでいためるホウレンソウと玉ねぎが入っています!

       
Let's make Bechamel sauce! Add some Roquefort or Gorgonzola cheese to refine the taste!
ベシャメルソースを温めてから味のアクセントにRoquefortやGorgonzolaのような強いチーズを入れます。

       
                      Put an egg yolk and lemon juice at the end.
          卵の黄身とレモン汁で味を調えます。

     
                                   Oven-bake for 10 minutes!
            オーブンへいってらっしゃい♪

     
                                       Look so delicious!Yum!

2. Sushi wrapped with rice paper.
ライスペーパーのお寿司  
               
                    
香菜にマグロやスモークサーモンやえびなど、アボカド、寿司ご飯をライスペーパーに載せてラップ!
Use Vietnamese rice paper to wrap yummy raw maguro, prawns and smoked salmon etc. At the end, put in avocado and sushi rice, then wrap. If you like herbs, you can add them first to make it more colorful.

             Bad photo editing application but I have no choice..sigh..


    
               It's a huge entree! I was already full at this stage!
            わさび醤油でいただきます!

3. Cold pork in tuna cream sauce

コールドポークのクリームツナ添え
      
         豚肉をブイヨンで1.30時間煮込みます
Simmer pork for about 1h30 with various types of root vegetables. (You can keep the bouillon for other use such as Japanese curry etc. )

     
                            Make tuna sauce using a blender.
             ソースを作ります

     
           Slice the pork, pour tuna sauce on it, decorate the plate.
             美味しかったです

This is a cold plate so you can prepare them much in advance!

4. Riviere (a version of Buche de Noel)

ブッシュ・ド・ノエルの一種ですね!出来上がりはとてもきれい
     
         Can't believe it is made of just egg white, sugar and some flour!
            卵白とお砂糖と小麦粉をミックス

     
             Add some melted chocolate to get the color of a buche!
       溶けたチョコレートを加えると木の色がでますね

             
                     Spread the mixture on a large baking pan.
             鉄板に伸ばします!

   
                              Baked in just 10 minutes!
          10分で焼けるなんて!すごい!

   
     Decorate on the opposite side (to keep beautiful side on top)

   
                     Put some sirop or liquor on so it won't dry up.
      乾かないためにシロップやliquorなどを塗っておきます。


                   iPhoneImage.png
       生クリームを塗ってお好きなフルーツを入れてラップ!
Then prepare the cream! It is fresh cream mixed with Mascarpone cheese. You can use fresh fruits or even chesnut. Actually anything you like!Roll up then keep refrigerated for a while.

    
              Ouhhhh!!! So beautiful and Christmas like!Bravo K sensei!
         出来上がりはこんなきれいですよ!すごい!

    
                                            Care for a slice?
            お腹いっぱいだけど食べちゃう

             
 Merry Christmas to my elegant cooking teacher & all my cooking classmates! Cheers!

K先生♪いつも楽しいクラスをありがとうございます!来年も宜しくお願いします。

mny

BIO COOKING CLASS

久しぶりのオーガニッククッキングクラスです
今日も寒い〜だから熱々のスープ、ありがたいです
     
             そばの実入り野菜スープ
                              Buckwheat seed & vegetables soup

     

                    ニンジンとギノアのサラダ  carrot & guinoa salad

    
           これ、なんだと思いますか?

答えは:Panais(パネ)ニンジンの親戚です!日本にはないのかな?パネを蒸したものです。

    
         カリフラワーのホットサラダ!おいしかった!
                                   Steamed cauliflower salad

次はお刺身!ちゃんとナイフを研いでおいた方がいいね!
     
                          To cut fish, knife must be very sharp.

     
             Barbue (ヒラメの種類)

     
                                    Cut on fish bone's line

     
                                           Filleting the fish

         
      何回見ても先生がとても上手!きれいに取れましたよ!

          
               反対側も同様に。

                  
              Bravo! きれいな骨!

     
             Next, take fish meat off the skin. I love this part the best!
        皮からきれいに取るのが楽しくて大好きです

     
        最後にお刺身用に切ってお皿に飾りつけます。

             
                              Very fresh & sweet barbue sashimi!

     
最後に栗を焼いてくれました。美味しかった♪お腹がいっぱい!ごちそうさまでした!

やっぱりBIOの物は美味しいね!体にいいし♪
また次回も宜しくお願いします

mny

JAPANESE DINNER

母のお友達を家に招待しました
今まで和食、フランス料理、交互に作ってきました。今回は和食の番

     
     茶碗蒸し!簡単だけどなぜか鶏肉は味がなかったなぁ。。

     
       まあ、きれいにできあがったので嬉しかったけど。。

    
                                           Chawan Mushi

    
                                          Chicken Teriyaki

    
                              Asparagus and carrot beef rolls
お皿が大きすぎて寂しいけど。。全部焼いたら食べきれないからしょうがないっか。。

おかわりまでしてくれて嬉しかったです!
私ってもしかして和食もうまくなった??

がんばろう

mny

HOME PARTY

素敵な方たちばかりに出会った私はとてもラッキーだと思います!今日はパリの郊外のすごく素敵なおうちに招待されました。
お料理はみんなでポットラックでしたが、私はいつも得意な物を持って行きました。さて、なんでしょう?
      
                Aperitif

     
         Delicious Asian & Western home cooking pairing with nice wine

     
                                 Home made Pho! Awesome!
フォーを自分で作るんですね!尊敬しちゃいます!

     
                                          Thai style curry!

     
                         Tarte au citron from Jacques Genin!
         私が持って行った物、わかったかな?

                
But the Marron Tiramisu made by Napoleon tasted even better than the tarte!

                   
      Happy Halloween! Thank you Napoleon for your effort to join us ha ha!

Thank you so much Y san & all ladies for making this year's Halloween so special!

mny

THE MOST ELEGANT COOKING CLASS (October 2013)

Welcome to K san's October cooking class!

毎月楽しみしてるクッキングクラスです♪今日のメニューは何だろうな〜
まず、テーブルデコレーションを楽しもう
   
                                   Aperitif (Tarama & salmon roe)

  
          Delicious mushroom soup with truffles to build up your appetite
         マッシュルームスープ、トリュッフ入り

Ok, time to start!

1. Raw Tuna Salad 
マグロのサラダ
         
           まず、マヨネーズソースを作る
Well, no need to buy mayonnaise from now cos I can make it by myself in 3 minutes! (I mean, K san can make it in 3 minutes..) Important point: put vinegar at the end!

      
       さっき作ってたマヨネーズソースできれいにトッピング
                Decorate the plate with homemade Mayonnaise sauce!

  
For decoration, you can add boiled shrimp and lumpfish caviar (or the real caviar if you have the budget ha ha!)

マグロの他にゆでた海老や
ランプフィッシュキャビア(ダンゴウオ科)などで自由にトッピングします。簡単で美味しかった〜

2. Cod fish cream sauce pasta
 タラのクリームソースパスタ
 
 タラでもサーモンでも海老でも好きなようにアレンジできます! バターとオリーブオイルでソテーしてから白ワインや生クリームを入れます。ホウレンソウは柔らかーくゆでて味付けします。

Well, you can replace cod with salmon or prawns..stir fry them with butter and olive oil, then add white wine and cream. Boil the spinach until they become very soft like in the photo! Add soup cube and salt & pepper to taste.

      
Put the spinach first, then the pasta (Oops! Pretend that you haven't seen the cake!) 

                    
 余裕があればちょっと変わったお塩をトッピング!これはスペイン産レモン塩です。
An idea for dish decoration: add lemon salt (from Spain) to decorate the plate & to season the pasta.

     
                                       Yummy & healthy!

3. Chicken Galantine  若鳥のガランティーヌ     
Mix minced chicken with chicken liver, chopped onion and spice. Spread the chicken into thin sheet, then wrap it! Oven bake for 40 minutes. Important point: don't forget to put some oil on the foil for easier unwrapping! 
鶏肉を延ばして、中に鶏挽肉・玉ねぎのミジン切り・スパイスなどのミックスを入れてラップします。銀紙にオリーブオイルを少し塗ってから巻くと出来上がった時にくっつかないのです

      
       きれいに取れてる!わーい!Beautiful presentation as always!

     
Accompany with boiled vegetables to add color & variation. Add Balsamico sauce.
    ゆで野菜をカラフルに飾り、バルサミコベースソースでトッピング

4. Ginger Cake  生姜のケーキ
      
                      I never bake a cake for a long long time..

       
Ginger is good for your health and this is such a great recipe for children who don't like ginger!

       
ケーキの表面にGelee(ジュレ)で塗ります。イチジクなどで飾ります。フランスだとジュレも生イチジクも結構安く手に入ります
Fresh figues can be bought cheaply here so let's use them while you can cos in Japan it will be much more expensive!

     
    Ouuuhhh! Love K san's sense of decoration! Can't wait to eat them all!

ごちそうさまでした!今日も美味しい物とワインでお腹がいっぱい!これから夕飯を作らないと。。

またよろしくお願いします!

Thank you K san for yet another lovely cooking class! And thank you for being my real time cooking consultant

mny

THE MOST ELEGANT COOKING CLASS (September 2013)

夏休み、長かったなぁ。。
早くこのお料理教室に参加したかった〜

今日もとても素敵なクラスを準備していただきありがとうございました
                  
         This might look innocent..but in fact there is lychee liqueur inside!
  
      
    前菜のトマト&モッザレッラ&トリュフはとてもおいしかったです! 
         Tomato & truffles & mozzarella made quite a good combination

      
                                          What is inside??
             とにかく器が全部素敵!

中に入れるものを作りませんか?
1.Potage de lentilles (レンズ豆のポタージュ)
         
      チキンのブイヨンと玉ねぎやニンニクなどと煮込みます。
                    Chicken bouillon, lentils, onions, garlic etc..

          
       最後に生クリームを加えて塩コショウして出来上がり!
                    Don't forget to add fresh cream before serving!

      
         ロイヤルコペンハーゲンのセット、いいね!
Presentation is really important! The potage looks even more delicious in these Royal Cppenhagen sets!

      
おいしかった!フランスの南のル・プイに行ったとき、Lentilles verts du Puyをもらったので作ってみよう♪(今までキッチンで眠ってました。。

2. Grilled Beef Filet with ginger sauce
牛フィレのカルパッチョ ショウガ風味

                      
     おいしいお肉を買ってこよう♪グリルして、ドレッシングをかけるだけ

      
           飾りつけにmache と rucolaを
This is yummy & easy! Grill the beef filet then put ginger dressing & top with mache and rucola. 

      
                                                   Voila!

K先生はアントレーとして出してくれたけど。。私はメインで出そうかな♪これだけでもおなかいっぱいになりましたよ!

3. Involtini of marlins (or makaires) citrus sauce
カジキマグロのインヴォールティーニ シトラスソース
'インヴォールティーニ'とはイタリア語で‘巻く’‘包む’という意味みたいですね!勉強になりました
                     
カジキマグロをたたいて、生ハムをのせて、さらにエビやドライトマトやパン粉や松の実や粉チーズなどを炒め合わせたものをのせて巻きます。
Roll the slices of marlin with parma ham and mixture of prawns, dried tomatoes, bread crust etc.

       
            これにきれいに並べてオーブンへ
                                          Then off to the oven!

      
                 きれい

      
                                                Bon appetit!

4. Terrine of Mont Blanc, cognac flavor
コニャックモンブランテリーヌ

           
                    Bordier's creme fraiche is so-o-o-o yummy!    
生クリーム大好き♪日本の生クリームが世界で一番おいしいけど、フランスならBordierのがおいしくて使いやすいです

           
下にチョコチップなどのクッキーを敷いてMascarpone creamとfresh creamのミックスを入れます。間に栗なども入れます。 アルコールが好きな人はたくさんコニャックを入れてね

      
      冷蔵庫に2−3時間入れた後。。固まった!おいしそう♪
                               Keep in the fridge for 2-3 hours

       
           バニラアイスと一緒にいただきます
                                                     Yum!

今日もとても楽しかったです!毎回おいしくて作りやすいメニューを考えていただきありがとうございます!来月もよろしくお願いします!

Thank you K san for your beautiful cooking class! Love it!

mny

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